Бруксизм: симптоми, лікування, профілактика

Однією із серйозних проблем, пов’язаних із щелепою та зубним рядом, є надмірне стирання емалі. Це може бути спровоковано бруксизмом, який розвивається через низку неврологічних чи стоматологічних хвороб.

Обстеження на першому етапі захворювання

Визначити правильний діагноз та скласти терапевтичний план має гнатолог ортодонт. Саме цей лікар працює із патологіями жувальних м’язів, больовим синдромом у скроневому нижньощелепному суглобі. До компетенції спеціаліста належить і лікування бруксизму.

Зазвичай на першому прийомі ортодонт гнатолог проводить обстеження та намагається знайти причину дисфункції, оскільки бруксизм є результатом порушень роботи інших систем організму. Це може бути наслідком неврологічних захворювань, порушення статури тощо.

Симптоми бруксизму

Часто бруксизм і проблеми зі скронево-нижньощелепними суглобами у пацієнтів бувають через те, що зубощелепна система дуже довго працювала неправильно. Внаслідок цього зуби руйнувалися, навантаження розподілялося нерівномірно. Потім додавалися супутні симптоми, стан погіршувався. Саме захворювання характеризується надмірним стисканням щелеп під час сну та скреготінням зубів (аж до стирання емалі).

Лікування хвороби

Після діагностики має бути встановлена причина патології. Якщо це стоматологічна сфера (неправильний прикус, погане протезування, проблеми зі скроневим нижньощелепним суглобом), то терапію призначає гнатолог. Але може виявитися, що патологічний стан – це наслідок неврологічної хвороби, надмірного емоційного навантаження, викривлення хребта тощо. В цьому випадку пацієнта направляють до профільного лікаря (невролога, психотерапевта). Після усунення базової причини можна відновлювати зубний ряд чи корегувати прикус.

Профілактика бруксизму

Прийоми самодопомоги будуть корисні, якщо погоджені з лікарем. Можна робити легкий розслаблюючий масаж від бруксизму в зоні підборіддя та скронь. Також є низка вправ, що допомагають зняти м’язовий спазм – корисно щодня повторювати їх перед сном. Важливо регулярно знімати загальний стрес:

  • спати достатню кількість годин,
  • більше гуляти на свіжому повітрі,
  • зменшити кількість кави та міцного чаю,
  • приймати теплі ванни з лікувальними травами,
  • уникати тривожних ситуацій.

Все це допоможе закріпити результат комплексного професійного лікування та забути про неприємні симптоми хвороби.